Пожежна безпека під час жнив

Без названия

Збереження врожаю від пожеж – завдання не лише хліборобів і працівників ДСНС, а й усіх громадян. Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність з вогнем у хлібних масивах – кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, спалювання сухої рослинності поруч із зерновими посівами – можуть призвести до пожежі, перетворюючи золоте зерно на чорний попіл.

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні.

Не можна забувати й про те, що приборкати пожежу на полі, яка дуже швидко може набути значних масштабів, дуже складно. Нерідко ліквідовувати їх доводиться із залученням значних сил рятувальних підрозділів, а значить і затратами значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може поширюватися зі швидкістю 1 метр за секунду, а у вітряну – до 10 метрів за секунду; водночас висота полум’я сягає 2-х метрів. Найнебезпечнішою є пожежа, що поширюється при сильному вітрі з різкими змінами його напрямку та швидкості. За правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази».

Через високу температуру будь-яка необережність у місцях збирання зернових, може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій та пожеж. Тому  дотримуйтесь протипожежних правил: будьте вкрай обережними у поводженні з відкритим вогнем; не паліть та не розводьте багаття поблизу хлібних і лісових масивів; стежте за тим, щоб діти не бавилися сірниками, запальничками, смолоскипами; не полюйте в хлібних масивах та поблизу них; при відпочинку розміщуйте стоянки не ближче 100 метрів від хлібних ланів.

Рятувальники звертаються до керівників сільгосппідприємств з проханням поставитись з усією серйозністю до питань організації пожежної безпеки та слідкувати за суворим контролем, щодо заборони спалювання стерні та пожнивних залишків.

Тільки спільними зусиллями рятувальників і громадян можна створити надійний заслін від пожеж!

 

Вы можите оставить комментарий, или поставить трэкбек со своего сайта.

Написать комментарий

XHTML: Вы можете использовать эти теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*