Медики нагадують правила профілактики кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, які характеризуються переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. Передається такий вид інфекції переважно контактно-побутовим шляхом – через їжу, воду, предмети домашнього вжитку.

«Причиною розвитку гострих кишкових інфекцій можуть бути такі бактерії, як сальмонела, шигела, стафілокок, холера та ін., а також віруси – ентеровірус, ротавірус. Серед найчастіших гострих кишкових інфекцій у дорослих є сальмонельоз, що вимагає ранньої діагностики та правильного лікування.  Найбільш уразливими до інфікування гострими кишковими інфекціями є діти, оскільки у них ще недостатньо сформовані гігієнічні навички. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Такі інфекції є поширеною патологією та займають одне з перших місць серед інфекційних захворювань», – повідомила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

– дотримуватися правил особистої гігієни;

– ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

– користуватися індивідуальним посудом;

– запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

– регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

– окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

– добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

– дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

– використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

– вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

– використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

– мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

– не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

– при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

– не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

– не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

– не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

– уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

– при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 

Вы можите оставить комментарий, или поставить трэкбек со своего сайта.

Написать комментарий

XHTML: Вы можете использовать эти теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*