Ботулізм. Як запобігти захворюванню!!!

Основним фактором патогенності Cl. botulinum є екзотоксин. Це найпотужніший із відомих у світі токсинів: він у 10 млн разів сильніший за ціаністий калій, у понад 375 000 разі потужніший, ніж нейротоксин гримучої змії. Токсин типу А в дозі 6 мг може вбити 60 більйонів білих мишей сумарною масою 12 т. Один грам токсину гіпотетично може уразити близько 8 млн людей.

Які продукти небезпечні:

  • В’ялена або слабопросолена риба
  • Ковбаса
  • Шинка
  • М’ясні, грибні, рибні консерви

Причини ботулізму:

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Симптоми хвороби:

  • Підвищена температура
  • Сухість в роті
  • Ускладнення ковтання
  • Невиразність мови
  • Двоїння в очах
  • Помутніння і опущення повік
  • М’язова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота і блювання
  • Пронос
  • Здуття живота і запор
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Заходи безпеки:

Ретельно очищати продукти та посуд, що використовуються для консервування, від бруду та пилу.

Використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину.

М’ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.

Зберігати домашні консерви при низьких температурах.

Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні та рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках.

Не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.

І найголовніше, завжди слід пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден із рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип’ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити Кип’ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип’ятіння консервованих продуктів перед їжею – основна міра профілактики ботулізму.

Не вживайте в’ялену та слабо просолену рибу!

уникайте споживання:

  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

ЛІКУВАННЯ БОТУЛІЗМУ

 

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (сироватка, імуноглобулін).

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

 

 

Вы можите оставить комментарий, или поставить трэкбек со своего сайта.

Написать комментарий

XHTML: Вы можете использовать эти теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*