Боремося з борщівником разом

Без названия

З метою зменшення  негативного  впливу на навколишнє  природне  середовище  і здоров’я населення, додержання  земельного та природоохоронного  законодавства  та  здійснення  комплексних заходів  щодо боротьби з  борщівником Сосновського, в  районній   державній адміністрації  розпорядженням голови районної державної адміністрації від 01.06.2017 року № 117 створено  комісію з координації  виконання  заходів  щодо  локалізації  та  ліквідації  осередків  борщівника  Сосновського  та затверджено заходи щодо ліквідації  осередків борщівника Сосновського на  території  Турківського  району.

Для боротьби з борщівником Сосновського  розроблена програма «Фінансової підтримки знищення борщівника Сосновського в Турківському районі у 2017році», яка передбачала виділення коштів з районного бюджету для двохразового скошування борщівника Сосновського на площі 168,1га, (землі місцевих рад)   207 512 гривень.

Рішенням сесії Турківської районної ради від 14 березня 2017 року № 217 на заходи по знищенню борщівника Сосновського виділено 25,0 тис. грн. , які розпорядженням голови Турківської райдержадміністрації від 10.04.2017року № 81  розподілені між місцевими радами. А також при затвердженні місцевих бюджетів окремі місцеві ради заклали кошти для знищення борщівника Сосновського у 2017році, а саме Турківська міська – 20,0 тис.грн, Явірська – 20,0 тис.грн, Верхненська –  5,0 тис.грн, Комарницька – 3,0 тис.грн. Всього по району 73,0 тис.грн.

 

Рекомендації по знищенню борщівника Сосновського

 

Поширення і шкідливість. Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – культура, яку вирощували на корм (силос) для тварин у 50-ті роки минулого сторіччя. Його перестали вирощувати з дуже простої причини – запах ефірних речовин, які містяться в рослинах, передавався в молоко. Пити таке молоко люди відмовились. З часом борщівник Сосновського почав поширюватись у вигляді своєї  здичавілої форми. З’ясувалось, що під час вегетації борщівник накопичує фотодинамічно активні  органічні сполуки: кумарини, фурокумарини (у тому числі бергаптен, ізобергаптен, ізопімпінелін, ксантотоксин, псорален, ін.).  Сік рослин, що потрапляє на шкіру з такими речовинами, під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматити, які називають “опіками”. Найчастіше дерматити від попадання соку борщівника на шкіру проявляються у вигляді пухирів, які викликають неприємні больові відчуття. Такі пухирі з часом стають темними плямами, що сходять протягом 3-6 місяців. Відомі навіть летальні випадки від численних опіків шкіри у дітей молодшого віку.

Борщівник успішно проникає в природні екосистеми: на узбіччя відомчих автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, на крайові смуги сільськогосподарських угідь, каналів, ярів, балок, заплави річок, на необроблювані землі, пустирі, сміттєзвалища, обочини лісів. Борщівник можна знайти в  парках, садах,  населених пунктах.

Біологічні особливості та умови поширення. Борщівник Сосновського («гераклова трава», «ведмежа лапа», «помста Сталіна», «окупант») це – багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5-річним циклом розвитку.

З центральної її бруньки на 3-5, рідше – на 2-3 році життя утворюється квітковий пагін. Квітка – складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується переважно насінням. Насіння легко поширюється  з допомогою вітру і води. Насіння проростає неодночасно. Першого року зазвичай проростає  20-70%, другого –30-60% від непророслого першого року. Деяке насіння борщівника може прорости тільки через 5-6, або навіть через 12-15 років! Одна  рослина може давати 15-20 тисяч, а в окремі роки – до 100 тис. життєздатного насіння (маса 1000 насінин 12-15 г). Борщівник – морозо- і холодостійка рослина (під снігом витримує морози до –40-50°С),  добре витримує приморозки до «–« 10°C і спеку до «+» 37°C. Насіння проростає при 1-2°С, а сходи з’являються при 7-10°С. Вимогливий до світла, погано переносить затінення та покривні посіви. Може вегетувати 6-8 років. Коренева система стержнева, добре розвинена, сягає до 2 м. Висота рослин – до 2-2,5 м., порожнинне стебло завтовшки до 10 сантиметрів. Листки міцні, 80-100см,  завдовжки і до 70 см завширшки, іноді довжини листка сягає до 2 м і більше, тому і виникла назва – «гераклова трава». Борщівник має алелопатичні властивості і здатний витісняти місцеві види рослин, включаючи хвойні дерева.

Агротехнічний та механічний методи боротьби з борщівником.

  1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша – поява можливості виїзду в поле; друга – до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.
  2. Плоскорізний обробітокпідрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням  ручної лопати – рано навесні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище – на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Не потрібно допускати рослину до цвітіння. Це найбільш ефективний і доступний метод.
  4. Обрізування квіток у фазах бутонізація – початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.
  5. Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання, дотримуючись правил протипожежної безпеки.
  6. Використання ремедіаторів – запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки – костриця, стоколос, або бобові культури – козлятник (галега).
  7. Використання покрівельних матеріалів продовж 3-5 років.

Не рекомендується:

  1. Скошувати борщівник в період закінчення цвітіння і початку зав’язування плодів, тому що це не матиме ефекту, якщо тільки скошені рослини (можливо тільки плоди рослин) не будуть знищені відразу після скошування (зібрані у купи і спалені).
  2. Залишати скошений борщівник покинутим на місці. Навіть  насіння у фазу воскової стиглості борщівника здатне дати сходи.
  3. Скошування борщівника у період осипання насіння з рослин, особливо у вітряну погоду.
  4. Бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла. Краще використовувати водонепроникний захисний одяг.
  5. Восени виконувати оранку на полях, зарослих борщівником, бо це буде сприяти нагромадженню насіння в грунтi.
  6. Спалювати насіння борщівника можна, коли воно добре підсохне буде легко обсипатися. Тому зрізування парасольок з сухим насінням треба виконувати обережно і акуратно.
  7. У період горіння парасольок важливо дотримуватись усіх запобіжних заходів, адже з плодів борщівника буде виділятися летка ефірна олія. Важливо дотримуватися протипожежної безпеки, намагатися не допускати попадання соку рослин на відкриті ділянки тіла і одяг.

Перша допомога при опіку борщівником.

Якщо все ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:

– по можливості, в найкоротші терміни, промити уражені ділянки з господарським милом в проточній воді;

– промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісної рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (пантенол, олазоль, борний вазелін, уснінат натрію на ялицевому бальзамі; лініментсинтоміцин) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов’язкою);

– не розкривати пухирів, які утворились; – у випадку значних пошкоджень шкіри на місці пухирів, які розкрились, наносять підсушуючу мазь (цинкову) і накладають стерильну пов’язку;

– звернутись до медичних установ.

Якщо контакт відбувся в темний час доби і не вжито ніяких заходів, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж,  як і при ураженні вдень.

 

 

Вы можите оставить комментарий, или поставить трэкбек со своего сайта.

Написать комментарий

XHTML: Вы можете использовать эти теги: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*